Bitlis'in Güroymak ilçesine bağlı Budaklı köyünde, bir elektrik direğine yuva yapan leylek, kış mevsiminin tüm zorluklarına rağmen 3 yıldır göç etmiyor. Hava sıcaklıklarının sıfırın altına düştüğü ve kar kalınlığının arttığı günlerde bile yuvasını terk etmeyen bu leylek, artık köyün simgesi haline gelerek yerleşik hayatın bir parçası oldu.
İklim Değişikliği Etkisi
Uzmanlar, bazı leyleklerin göç etmeme sebeplerinin iklim değişikliği, gıda kaynaklarının artması veya sağlık durumları gibi çeşitli faktörlere bağlı olabileceğini belirtiyor. Leyleğin sağlıklı bir yaşam sürdürebilmesi için doğal dengenin korunması ve insan kaynaklı müdahalelerden kaçınılması gerektiği vurgulanıyor.
Köylüler, bu sevgi dolu leyleğin kış aylarını kolayca geçirebilmesi için ona zaman zaman yiyecek bırakıyor, böylece leylekle aralarında özel bir bağ oluşturuyorlar.