Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi Taraflar Konferansı’nın (COP31) ev sahipliğini ve başkanlığını üstlenen Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Kurum, Hatay ilçesinde önemli bir etkinliği gerçekleştirdi. 'Dirençli Şehirler' konsepti çerçevesindeki program, dünya genelinden birçok bakan ve üst düzey yöneticiyi Hatay’da bir araya getirdi.
İki gün süren konferansta, Bakan Kurum, Türkiye'de yürütülen büyük inşaat seferberliği hakkında bilgileri uluslararası katılımcılarla paylaştı. Deprem sonrası gerçekleştirilen bu projede, Türkiye genelinde 11 ilde toplam 455 bin yeni konut, iş yeri ve köy evi inşa edildiği belirtildi. Bu yapıların iklim değişikliğine uygun, sürdürülebilir enerji kaynakları kullanılarak inşa edildiği vurgulandı.
Yerli ve Yabancı Misafirler Hatay'da Ziyarette Bulundu
Kurum ile birlikte Hatay'ın tarihi alanlarını ziyaret eden konuklar, Kurtuluş Caddesi, Habib-i Neccar Camii ve Asi Nehri'nin kenarını gezerek yeni yerleşim alanlarındaki konutları inceledi. Ziyaret sırasında, binaların yapılışında benimsenen inovatif yöntemler ve dayanıklılık konularında övgü dolu sözler duyuldu.
Bakan Kurum, sosyal medya üzerinden, “Birileri ‘yapılamaz’ dedi, Türkiye yaptı. Düşüncelerimizi ve çabalarımızı dünyaya göstermeye devam ediyoruz” mesajını paylaşarak, projenin önemini dile getirdi.
Kosova Çevre ve Mekansal Planlama Bakanı Fitore Pacolli, Hatay'daki dönüşümün etkileyici olduğunu belirterek, “Bu kadar kısa sürede yeniden inşa sürecini görmek müthiş,” dedi. BM-Habitat İcra Direktörü Anaclaudia Rossbach da, inşaat çalışmalarının “güçlü bir hikaye” olduğunu ifade etti.
Dışişleri Bakanlığı'ndan gelen yorumlarla etkinlik, Türkiye’nin uluslararası alanda rolünü pekiştirdiği bir platform haline geldi. Hatay’ın yeniden inşası ile ilgili tanıklıkları ve görüşleri paylaşan katılımcılar, bu sürecin diğer ülkeler için örnek teşkil edeceğine vurgu yaptılar.