Sanayi ve Teknoloji Bakanı Alparslan Bayraktar, Eskişehir’in Seyitgazi ilçesindeki Eti Maden İşletmeleri Kırka Bor İşletmesi’ni ziyaret ederek işçilerle bir araya geldi. Gazetecilere yaptığı açıklamada, tüm çalışanların 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nü kutlayan Bayraktar, tarihi ve önemiyle dikkat çeken bu tesisin Türkiye madenciliğinde büyük bir yer tuttuğunu vurguladı.
Bayraktar, "Burası, 7/24 çalışan bir tesis. Bugün resmi tatil, ama burası gece-gündüz aralıksız çalışan önemli bir üretim merkezi. Eti Maden, dünya çapında bir marka haline gelmiş bir ulusal değerimizdir" dedi.
Eti Maden’in Türkiye madenciliğinin yaklaşık %20’sini temsil ettiğini ve yıllık 1,3-1,4 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdiğini belirten Bayraktar, 8 binin üzerinde çalışanı ile ülkedeki bor rezervlerinin büyük bir kısmına sahip olduklarını ifade etti. Özellikle Kırka Tesisi’nin yıllık 1,4 milyon ton üretim gerçekleştirmesi, tesisin stratejik önemini artırıyor.
Bakan Bayraktar, ayrıca, lityum karbonat tesisleri için bu yıl temellerin atılmasının hedeflendiğini ifade etti. "Bu tesislerle birlikte Eskişehir, madencilik alanında adeta bir yatırım yılına girecek" diyen Bayraktar, Beylikova’da kurulacak endüstriyel tesislerin de 2026 yılı itibarıyla önemli istihdam yaratacağına dikkat çekti.
Yatırımların toplam büyüklüğünün yaklaşık 500 milyon dolar olacağını açıklayan Bayraktar, bu projelerin ülke ekonomisine önemli katkılarda bulunacağını belirtti. Ziyareti sırasında işçilerle birlikte yemek yiyen Bakan Bayraktar’a, Eskişehir Valisi Erdinç Yılmaz ve diğer yetkililerin eşlik etti.