02 Haziran 2026, Salı 21:03
Son Dakika | GÜNCEL

Ayhan Bora Kaplan Davasında Yeniden Yargılama: 'Masumiyetimizi Ortaya Çıkaracak Deliller Var'

Ayhan Bora Kaplan'ın merkezi olduğu suç örgütü davasında, 76 sanığın yeniden yargılandığı duruşmada, Kaplan masumiyetini kanıtlayacak delillerin var olduğunu ve bunların saklandığını öne sürdü.

Ayhan Bora Kaplan liderliğindeki suç örgütüne yönelik davada, bölge mahkemesi tarafından daha önce verilen cezaların istinafta bozulmasının ardından, 76 sanığın yeniden yargılanmasına devam ediliyor. Duruşmada söz alan tutuklu sanık Ayhan Bora Kaplan, "Hedefim masumiyetimizin belgelenmesi. Elimizde sahih delillerin olduğuna inanıyoruz, ama bunlara erişim sağlanmadığını görüyoruz," ifadelerini kullandı.

2023 yılında Ankara 32'nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan davanın ilk karar duruşmasında, Kaplan'a 68 yıl hapis cezası verilmiş, diğer 36 sanık ise 1 yıl 6 ay 22 gün ile 21 yıl arasında hapis cezası almıştı. Bölge Adliye Mahkemesi, Kaplan ve diğer suç ortaklarının tekrar yargılanması için dosyayı mahkemeye geri göndermişti.

KAPLAN'IN AVUKATI TANIK OLARAK DİNLENDİ

Duruşmada, Kaplan’ın avukatı Umut Köroğlu da tanık olarak dinlendi. Köroğlu, savunmasında, polislerin ifadesinin alınmasından önce Kaplan'a eşi ve kız kardeşinin gözaltında olduğunu, bunlardan bilgi vermesi halinde kendisine yardımcı olunacağına dair vaatlerde bulunduklarını öne sürdü. Kaplan’ın bu teklifleri reddettiğini belirten Köroğlu, daha sonra polisin eski emniyet mensupları hakkında konuşmasını talep ettiğini aktardı.

'KAPSAMLI İNCELEME GEREKİYOR'

Kaplan, dosyadaki dijital materyallerin yeteri kadar incelenmediğini savunarak, "Bu belgelerde masumiyetimizi kanıtlayacak konuşmalar ve görüntüler mevcut. Ancak bu veriler yerine getirilmesi gereken incelemeleri gizleme çabasında olduklarını düşünüyoruz. Mahkeme ya da uzman bir bilirkişi tarafından kapsamlı bir inceleme şart," açıklamasında bulundu.

Kaplan, dijital verilerin, sorduğu suçlamalar ışığında incelenmesi gerektiğini vurguladı ve "Sadece belirli kelimeler üzerinden elde edilen sonuçlar gerçeği yansıtamaz. İncelenmeyen delil ve belgelerle, adalet sağlayamayız," dedi. Ayrıca, delil eksikliğinin giderilmesini talep ederken, "3 yıldır dile getirdiğimiz taleplerimizi gözardı etmeyin," dedi.

Yarın devam edecek olan duruşmada, Kaplan’ın basına yansıyan sözleri ve durumu üzerine tartışmalar devam ediyor.