Fethin sembolü Ayasofya-i Kebir Camii, kapsamlı bir restorasyondan geçiyor olmasına rağmen, "on bir ayın sultanı" Ramazan ayı için ibadetine hazırlandı. Camideki müezzinlerden Dr. İbrahim Çoban ve Selman Kızmaz, Ramazan boyunca sunulacak özel etkinlikler ve ibadetlerin detaylarını paylaştı.
Çoban, Ramazan ayında gerçekleştirilecek enderun usulü teravih namazı, ilahiler, makamlı ezan ve Ramazan kasideleri gibi geleneksel uygulamaların büyük bir coşku içinde gerçekleşeceğini vurguladı. Ayrıca, sabah, öğle ve ikindi namazları öncesinde mukabele-i şeriflerin okunacağını, her akşam ise teravih namazı öncesi vaaz programlarının yapılacağını belirtti.
Enderun teravih geleneği hakkında bilgi veren Çoban, geleneğin 18. ve 19. yüzyılda müzik ustaları sayesinde sadece İstanbul'a değil, tüm dünyaya yayıldığını açıkladı. Her dört rekattan bir farklı makam icra edildiğini ve müezzinlerin ilahiler okuduktan sonra cemaate ayrı bir coşku kattığını dile getirdi.
Müezzin Selman Kızmaz ise, Ramazan ayının dini müzikle zenginleştirileceğini, ezanların ise Osmanlı geleneğiyle farklı makamlar ile seslendirileceğini belirtti. Sabah ezanının saba makamında, öğle ezanının uşşak makamında, akşam ezanının segah makamında okunacağını ifade etti.
Müezzinler Çoban ve Kızmaz, Ramazan süresince program dahilinde klasik repertuvarlarından ilahiler, salat-u selam ve kasideler ile dua edecektir.