26 Mart 2026, Perşembe 15:57
Son Dakika | GÜNCEL

Ateşkesin Sağlanması Tarihsel Bir Zorunluluk

Duran, İran'a yönelik saldırıları kınarken, Körfez'deki kardeş ülkelere yönelik eylemleri de kabul edilemez buldu. Türkiye, sivillerin güvenliğini tehdit eden her türlü uluslararası hukuka aykırı eyleme karşı duracağını vurguladı ve derhal ateşkes çağrısında bulundu.

Duran, İran'ın egemenliğine yönelik saldırılara karşı duydukları derin üzüntüyü ifade ederken, Körfez bölgesindeki kardeş ülkelere yönelik herhangi bir eylemi de kabul edilemez bulduklarını belirtti.

“Türkiye, sivillerin hayatını tehlikeye atan ve uluslararası hukuka aykırı olan her türlü faaliyete karşıdır. Sağduyunun hâkim olması ve diplomasi için boşluk yaratılması zorunludur. Bölgemizin bir yangın yerine dönüşmesini önlemek adına diplomasi ve müzakerenin öne çıkarılması elzemdir. Arabuluculuk dâhil, yapıcı her türlü katkıyı sağlamayı taahhüt ediyoruz” şeklinde konuştu.

‘Güçlü Bir Toplum İçin Birlikte Yaşama İradesi’

Duran, 28 Şubat sürecinin, milli değerlerimize sistematik bir saldırı olduğunu vurgulayarak, “Bu olay, milletimizin inancı ve ortak yaşam iradesine karşı planlı ve kapsamlı bir toplum mühendisliği projesiydi. Amaç, Türkiye'yi, Cumhurbaşkanımızın deyimiyle ‘sandığın olduğu ama milli iradenin yok sayıldığı’ bir devlet haline getirmekti. Bu nedenle 28 Şubat, derin travmalar yaratan bir müdahale olarak tarihi kayıtlardaki yerini almıştır” ifadelerini kullandı.