26 Mayıs 2026, Salı 04:20
Son Dakika | DÜNYA

Arafat'ta Milyonlarca Müslüman Buluştu: Türk Hacı Adayları Vakfe İçin Hazırlanıyor

Hac farizasını yerine getiren milyonlarca Müslüman, Arafat vakfesini gerçekleştirmek üzere kutsal topraklarda bir araya geldi. Türk hacı adayları, kendileri için tahsis edilen özel güzergahlar sayesinde konforlu bir şekilde Arafat'a ulaştı.

Kutsal topraklarda hac ibadetini yerine getiren milyonlarca Müslüman, haccın en önemli günü olan Arafat vakfesine başladı. Türk hacı adayları, bu yıl kendilerine özel olarak belirlenen güzergahlar aracılığıyla rahatlıkla Arafat'a ulaştı. Aşırı yoğunlukla karşılaşmadan, sadece 25 dakikada 21 kilometrelik mesafeyi kat ederek Arafat'taki çadırlarına yerleştiler. Çadırlardaki konfor düzeyinden memnun kalan hacılar, bu yıl sunulan yenilikler ve teknolojik altyapıya dikkat çekti. LED aydınlatma sistemleriyle çadırlardaki aydınlatmanın üç katına çıkarıldığı belirtildi.

İslam alemi için büyük önem taşıyan Zilhicce ayının 9. günü, Arefe günü olarak biliniyor ve bu günde tüm hacı adayları Arafat ovasında toplanıyor. Haccın ikinci farzı olarak kabul edilen bu ibadette, katılımcılar ellerini semaya açarak dualar ediyor.

BİR SONRAKİ DURAK: MÜZDELİFE

Arafat'taki vakfe ibadetini gün batımında tamamlayacak olan hacı adayları, kutsal topraklardaki serüvenlerine devam edecek. Günün kararmasıyla birlikte, dualar eşliğinde Müzdelife bölgesine doğru hareket etmeye başlayacaklar.

HACI ADAYLARININ YOLCULUĞU

Türk hacı adaylarının Arafat yolculuğu, Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Safi Arpaguş'un talimatıyla başlatıldı. Diyanet İşleri Başkanlığı koordinesinde gerçekleşen organizasyonda, hacı adayları otellerinden belirlenen program çerçevesinde otobüsler ile Arafat'a ulaştırılmakta. Ulaşım, sağlık ve konaklama hizmetleri için yüzlerce görevli sahada aktif olarak çalışıyor.

Arafat'ta, hacı adayları sabah namazını cemaatle kılıp, hazırlanan özel irşat programına katılacaklar. Bu program, merkezi ses sistemi sayesinde tüm çadırlara iletilerek, Türkiye’den gelen karilerin Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başlayacak. Öğle ve ikindi namazlarını cem ederek kılacak olan hacılar, Başkan Arpaguş'un yapacağı dua ile vakfeye duracak.

Arafat sınırlarını geçtikten sonra hacılar, akşam ve yatsı namazlarını cem ederek Müzdelife'ye intikal edecek. Buradan şeytan taşlama için Cemerat bölgesine yönelmeleri bekleniyor. Şeytan taşlamanın ardından Mescid-i Haram'a geçerek, ziyaret tavafı ve sa'y ibadetlerini yerine getirecek olan hacı adayları, burada tıraş olarak ihramdan çıkacaklar.