17 Nisan 2026, Cuma 21:13
Son Dakika | GÜNCEL

Antalya Diplomasi Forumu'nda Uluslararası Sistem Üzerine Tartışmalar Gerçekleşti

Antalya Diplomasi Forumu'nda yapılan panelde, dünya genelindeki belirsizliklerin ve istikrarsızlıkların arttığı vurgulandı. Avusturya Dışişleri Bakanı Beate Meinl-Reisinger, çok taraflılığın önemine ve Birleşmiş Milletler'in reform ihtiyaçlarına dikkat çekti.

Antalya'nın Belek Turizm Bölgesi'nde gerçekleştirilen Antalya Diplomasi Forumu (ADF) 2026 kapsamında, "Sistemik Geçiş Sürecinde Çok Taraflılığı Yeniden Değerlendirmek" başlıklı bir panel düzenlendi. Panelin konuşmacıları arasında Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Dönem Başkanı ve İsviçre Dışişleri Bakanı Ignazio Cassis, Avusturya Dışişleri Bakanı Beate Meinl-Reisinger, Portekiz Dışişleri Bakanı Paulo Rangel ve Güney Afrika Uluslararası İlişkiler ve İşbirliği Bakan Yardımcısı Alvin Botes yer aldı.

Avusturya Dışişleri Bakanı Meinl-Reisinger, uluslararası sistemin belirsizliklerini vurguladı. Dünya genelinde artan istikrarsızlık, ekonomik tehditler ve insani krizlere dikkat çeken Meinl-Reisinger, "Belirsiz ve stabil olmayan bir uluslararası sistemden bahsediyoruz." ifadesinde bulundu. Bu durumun soğuk savaş sonrası dönem ile bağlantılı olduğunu dile getiren Bakan, güven ve diyalog oluşturmanın önemini vurgulayarak, "Çok taraflılık bize kalmış bir şey." dedi.

Meinl-Reisinger ayrıca, Birleşmiş Milletler'in (BM) reforme edilmesi gerektiğine, ancak bu süreçte mevcut yapıların tamamen değiştirilmemesi gerektiğine işaret etti. "Büyük güç, büyük sorumluluklarla gelir." diyen Bakan, reformların tüm ülkeler için önemli olduğunu belirtti.

Cassis, çok taraflılığın yeniden inşasının gerekliliğine dikkat çekti. İsviçre Dışişleri Bakanı, uluslararası bağlamda eyleme geçilmediğine vurgu yaparak, tarihi perspektiften hareketle sistemik bir geçişin yaşandığını söyledi. Democrasi ve uluslararası ilişkilerin yeniden şekillendiği bu dönemde, "Büyük ülkelerde büyük ordular var ve bazılarını izlemek zorundayız." şeklinde konuştu.

Portekiz Dışişleri Bakanı Rangel, güvenlik konusundaki çeşitliliğin önemini vurguladı. Rangel, mevcut kriz döneminin zorluklarına dikkat çekerken, bölgesel ve küresel çok taraflılığa yatırım yapılması gerektiğini ifade etti. Güvenlik Politikasının reform gerektirdiğini belirten Rangel, çözümün sistemi içinde kalarak bulunabileceğine inandığını dile getirdi.

Güney Afrika'nın Bakan Yardımcısı Botes, çok taraflılığın temelini oluşturmanın önemini vurguladı. Botes, Birleşmiş Milletler'in çok taraflılığın merkezinde yer alması gerektiğini söyleyerek, ülkelerin seçim yaparken dikkatli olmaları gerektiğine dikkat çekti. Çok kutupluluk veya tek kutuplu dünya arasında tercih yapmanın gerekliliğini aktardı.