14 Şubat 2026, Cumartesi 17:13
Son Dakika | DÜNYA

ABD ve İran Müzakereleri İçin Cenevre'de İkinci Tur Tarihi Belirlendi

ABD'li kaynaklar, 6 Şubat'ta Umman'da yapılan dolaylı müzakerelerin ikinci turunun 17 Şubat’ta Cenevre’de gerçekleştirileceğini duyurdu. Müzakerelerde ABD heyetinde Trump'ın temsilcileri, İran tarafında ise Dışişleri Bakanı'nın yönetiminde bir grup yer alacak.

ABD ile İran arasındaki dolaylı müzakerelerin ikinci turu için tarih ve mekan bilgisi netlik kazandı. 6 Şubat'ta Umman'da gerçekleştirilen müzakerelerin devamı niteliğinde olacak ikinci tur, 17 Şubat Salı günü Cenevre'de düzenlenecek.

İkinci Tur İçin Hazırlıklar Tamamlandı

Kaynaklardan alınan bilgilere göre, ABD heyetinde, Başkan Donald Trump'ın Orta Doğu Özel Temsilcisi Steve Witkoff ve damadı Jared Kushner bulunacak. İran tarafında ise Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi’nin liderliğinde bir ekip yer alacak. Görüşmelere, Umman Dışişleri Bakanı Bedr bin Hamed el-Busaidi'nin de katılım göstermesi bekleniyor.

İlk Tur Sonrası Diplomasi

Aynı kaynaklar, Steve Witkoff'un Umman Dışişleri Bakanı ile yaptığı telefon görüşmesinde, nükleer müzakerelerle ilgili Washington'un Iran'a iletilmesi gereken mesajlarını aktardığını duyurdu. Bunun hemen ardından Busaidi, söz konusu mesajları İran Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi Genel Sekreteri Ali Laricani'ye bildirerek diplomatik trafiği hızlandırdı.

Laricani, İran devlet televizyonuna yaptığı açıklamada, Washington'dan gelen mesajı aldığını doğruladı ve Tahran’ın görüşlerini Busaidi’ye ilettiğini belirtti.

Trump'ın Vurgu Yaptığı Strateji

Başkan Trump, İran ile bir anlaşma yapma arzusunu yineleyerek, müzakerelerin sürdüğünü ifade etti. “Eğer bir anlaşmaya varamazsak, ikinci aşamaya geçeceğiz ve bu aşama onlar için son derece zor olacak. Bu noktada ben peşinde değilim.” sözleriyle müzakerelerin gidişatına dikkat çekti.

Geçmişteki Durum Nanoldu?

Hatırlatmak gerekirse, İran ile ABD arasında Haziran 2025’te yaşanan olumsuz gelişmeler ve İsrail'in müdahalesi sonrası nükleer görüşmeler kesintiye uğramıştı. Umman’daki son müzakereler, tarafların görüşmelere devam etme kararıyla sona ermişti. Ancak bu süreçte, Washington'un Tahran'a yönelik askeri yığınaklarındaki artış, tansiyonu yeniden yükseltmiş durumda.