ABD Genelkurmay Başkanı Dan Caine, Florida'daki ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM) genel merkezine giderek, İran'da bulunan zenginleştirilmiş uranyumun ele geçirilmesi amacıyla planlanan kara harekatını görüştü. CNN'in konuya yakın kaynaklardan edindiği bilgilere göre, bu toplantı son derece acil bir şekilde gerçekleştirildi.
Toplantının Nedeni
Caine'in, Brüksel'deki NATO toplantısını hızlı bir şekilde terk ederek toplantıya katıldığı belirtildi. Kaynaklar, üst düzey bir toplantının yapılmasının, bir kara operasyonunun olası gerçekleştirilmesine yaklaşıldığını gösterdiğini ifade etti.
Trump'ın Kararı
Toplantıda, Caine'in plan hakkında ABD Başkanı Donald Trump'a bilgi verdiği belirtiliyor. Ancak kaynaklar, İran'ın misilleme yapabileceği, savaşın uzama ihtimalinin arttığı ve küresel ekonomide daha fazla kargaşaya yol açacağı yönündeki uyarılar üzerine Trump'ın harekatı durdurma kararı aldığını ileri sürdü. Başkan Trump, çok sayıda Amerikan askerinin kaybı konusunda da endişelerini dile getirdi.
İran'ın Önlemleri
Diğer yandan, CNN'in özel bir haberinde İran'ın, ABD'nin uranyum ele geçirmesi ihtimaline karşı önlemler aldığını duyurdu. Habere göre, İran uranyum depolarını mühürleyerek, bu depoların girişine mayınlar döşedi. Ayrıca, İranlı yetkililerin depolara giden tünelleri de bilinçli olarak patlattığı belirtiliyor.