BBC'nin özel haberine göre, ABD Başkanı Donald Trump'ın "ulusal güvenlik" gerekçesiyle Grönland'ı ele geçirme çabaları çerçevesinde, Washington ve Kopenhag arasındaki temaslar hız kesmeden devam ediyor.
'STRATEJİK ÜSLER İNŞA EDİLECEK'
Konuya dair bilgi veren kaynaklar, görüşmelerin ana temasının Grönland'daki askeri varlığın artırılması ve adanın güneyinde "ABD'nin egemen toprağı" olarak ilan edilecek üç yeni üs kurulması olduğunu dile getirdi. Beyaz Saray ise bu süreçte "gizli görüşmeleri" doğruladığını açıkladı.
Bu yeni üslerin, özellikle Çin ve Rusya'nın Kuzey Atlantik bölgesindeki denizcilik faaliyetlerini izlemek amacıyla kullanılacağı belirtiliyor. Görüşmelerde son aylarda kaydedilen ilerleme, bu planların gerçekleşme ihtimalini artırıyor.
'GÖRÜŞMELER DEVAM EDİYOR'
Yetkililer, henüz bir anlaşmanın sağlanmadığını ancak inşa edilecek üs sayısının değişebileceğini aktardı. Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, Danimarka ve Grönland ile üst düzey görüşmelerin "doğru yönde ilerlediği" kaydedildi, ancak detaylarla ilgili bilgi verilmedi.
'DİPLOMATİK SÜREÇ SÜRÜYOR'
Danimarka Dışişleri Bakanlığı da ABD ile "diplomatik sürecin devam ettiğini" doğruladı. Trump, Grönland'a yönelik güvenlik stratejilerini birçok kez dile getirmişti ve bu durum Grönland hükümeti tarafından tepkiyle karşılanmıştı.
ABD'nin Grönland'ın kuzeybatısındaki Pituffik Uzay Üssü, ülkedeki mevcut tek askeri üs olarak önemli bir konum teşkil ediyor.