27 Haziran 2026, Cumartesi 07:22
Son Dakika | DÜNYA

Yunanistan: Türkiye’nin Yıpratma Stratejisi Ege’de Yeni Dönem Başlattı

Yunanistan'ın Topontiki gazetesine göre, Türkiye'nin Ege'deki askeri faaliyetleri, insansız hava araçları ve elektronik istihbarat platformlarıyla Yunan hava gücüne baskı kurarak yeni bir 'yıpratma savaşı' stratejisi ortaya koydu.

Yunanistan'dan Önemli İtiraf: Türkiye'nin Strateji Değişikliği

Yunanistan'da yayımlanan Topontiki gazetesi, Türkiye'nin Ege'de insansız hava araçları, gözetleme uçakları ve elektronik istihbarat sistemleri ile gerçekleştirdiği faaliyetleri detaylı bir şekilde analiz etti.

Yeni Bir Yıpratma Stratejisi

Haberde, Türk harita mimarisinin son yıllarda “yıpratma savaşı” olarak nitelendirilen bir stratejiye dönüştüğü belirtilirken, Türk askeri sistemlerinin Yunan Hava Kuvvetleri üzerindeki operasyonel ve ekonomik baskıyı artırdığı kaydedildi.

Gazete, Ege'deki rekabetin artık daha karmaşık bir hale geldiğini ve sürekli veri toplama, gözetleme ve elektronik istihbarat temelli bir modelin hakim olduğunu ifade etti.

Türk İHA'ları Ege'de Kesintisiz Gözetleme Sağlıyor

Topontiki'nin analizinde, Türkiye'nin Bayraktar TB2, ANKA ve Aksungur gibi İHA'larla Ege'de sürekli bir gözetleme ağı oluşturduğu öne sürüldü. Bu sistemlerin, bölgedeki verimliliği artırdığı ve operasyonel farkındalık yarattığı vurgulandı.

Rapor, İHA’ların CN-235 ve ATR-72 deniz karakol uçakları ile desteklendiğini ve Türkiye'nin bu sayede geniş bir sensör ve istihbarat ağı oluşturduğunu iddia etti.

Türk İHA'ları Yunan Zincirini Kırıyor

Türkiye'nin hedefinin doğrudan savaş yerine Yunan savunma sistemlerinin zayıf noktalarını tespit etme üzerine kurulu olduğu ifade edildi. “Türkler, Yunan zincirini kırıyor. Türk İHA'ları, radar tespiti anından itibaren tüm reaksiyon süreçlerini analiz ediyor” değerlendirmesi yapıldı.

Maliyet Avantajı ve Sürekli Gözetim

Gazete, Türk İHA'larının Yunan Hava Gücü üzerindeki etkisinin yüksek maliyetli savaş uçaklarını sürekli olarak harekete geçirmeye zorlayacağını belirterek, Türkiye’nin dolaylı bir taktikle rakiplerinin kaynaklarını daha pahalı bir şekilde kullanmak zorunda bıraktığını ifade etti.

Topontiki, Türkiye'nin sadece İHA'lar ile değil, CN-235 ve ATR-72 gibi uçaklar ile de geniş bir gözetleme kapasitesi oluşturduğunu vurguladı.

Yunanistan Sürekli Tetikte

Dilimizde iki günlük etkinliklerin sürekli stratejik etki üreten “gri bölge operasyonları” olarak değerlendirildiği belirtilmiş olup, Yunanistan’ın bu durumdan muzdarip olduğu ifade edildi.

Ege'de Yeni Dönem Başlıyor

Topontiki, Ege'deki rekabetin artık pilotlar ve savaş uçakları üzerinden değil, veri ağları ve istihbarat sistemleri ile yürütüldüğünü yazdı. Türkiye, insansız hava sistemleri ve çok katmanlı ISR mimarisi ile sürekli gözetim ve bilgi üstünlüğü odaklı yeni bir model geliştirmektedir. Bu gelişmeler, Ege'de askeri dengeleri derinden etkileyecek gibi görünüyor.