ABD'de, Başkan Donald Trump'a İran'daki savaşın sona erdirilmesi yönündeki baskılar giderek artıyor. Bu çerçevede, ABD Senatosu, İran'a karşı askeri harekatları engellemeyi amaçlayan bir savaş yetkileri tasarısını onayladı. Senato'nun bu kararı, Trump'ın İran konusunda kendi inisiyatifiyle aldığı savaş kararlarına karşı bir tepki olarak değerlendiriliyor. Oylama, Cumhuriyetçi senatörlerin Demokratlara destek vermesiyle gerçekleşti ve Senato'nun çoğunluğunu elinde bulunduran Cumhuriyetçiler arasında bir bölünme gözlemlendi.
Trump’tan Savaş Yetkilerine Sert Tepki
Senato'nun onayladığı tasarı sembolik bir nitelik taşısa da, hem Temsilciler Meclisi'ndeki hem de Senato'daki bazı Cumhuriyetçi milletvekillerinin savaş ve Trump'ın İran ile yaptığı anlaşmaya yönelik endişelerini yansıtıyor. Bu oylama, Pentagon'un İran savaşını sürdürmek ve askeri envanteri yenilemek için Kongre'den 80 milyar dolar talep ettiği bir dönemle çakışıyor.
Başkan Trump, savaş yetkileri tasarısının onaylanmasının ‘düşmana yardım sağlamak’ anlamına geldiğini savunarak, İran’ın ABD’ye saygı duyduğunu ve şu an için bir anlaşma yapmaya istekli olduğunu belirtti. Trump, Senato’nun etkisiz bir oylama gerçekleştirdiğini ifade etti.
Askeri İşbirlikleri ve Türkiye İlişkisi
Ayrıca Trump, Beyaz Saray'da NATO Genel Sekreteri Mark Rutte ile düzenlediği basın toplantısında, Türkiye'ye ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Türkiye'nin F-35 programına dahil olması ve yerli savaş uçağı KAAN için motor tedariki konusunda Ankara'nın taleplerine karşılık vereceğini duyurdu. Trump, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile olan dostluğunu vurgulayarak, Türkiye'nin NATO içindeki önemine değindi.
İran ile İlgili Gelişmeler
CNN Türk muhabirinin yönelttiği bir soruya yanıt veren Trump, İran ile olan ikili ilişkiler ve Hürmüz Boğazı’ndaki gelişmeler hakkında bilgi aktardı.
Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) başkanı Rafael Grossi, İran’daki nükleer tesislerin denetlenip denetlenmeyeceğine dair tartışmaların içinde olduklarını belirterek, müfettişlerin denetimleri sürdüreceğini bildirdi. Ancak İran Dışişleri Bakan Yardımcısı, tesislere erişim konusunda herhangi bir plan olmadığını duyurdu.