Maldivler Cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan resmi açıklamaya göre, Cumhurbaşkanı Muizzu, düzenlediği basın toplantısında çocukların sosyal medyada maruz kaldıkları tehlikelere dikkat çekti.
Muizzu, 16 yaş altındaki çocukların bazı sosyal medya platformlarına erişiminin kısıtlanacağını duyurarak, bu düzenlemenin en geç bir yıl içinde uygulamaya konulacağını belirtti.
İSTİSMAR VE ZORBALIK ENDİŞESİ...
Hükümetin bu kararı, ülke genelinde çocukların sosyal medyada karşılaştığı istismar, zorbalık ve uygunsuz içeriklere karşı bir önlem olarak değerlendiriliyor. Muizzu, bu kısıtlamaların çocukların güvenliğini sağlamak için gerekli olduğunu vurguladı ve dijitalleşme çalışmalarından geri adım atılmadığını ifade etti.
AVUSTRALYA VE ENDONEZYA ÖRNEKLERİ
Avustralya, Aralık 2025'te 16 yaş altındaki çocuklar için sosyal medya erişim kısıtlaması getiren ilk ülke olurken, Endonezya da Mart ayında benzer bir adım atarak Güneydoğu Asya'da bu düzenlemeyi başlatan ilk ülke olarak kaydedildi.
MALEZYA'DA BENZER DÜZENLEME YÜRÜRLÜĞE GİRDİ
Ayrıca, Malezya'da da 16 yaş altındaki bireylerin sosyal medya hesabı açmasını engellemeyi amaçlayan bir düzenleme dün itibarıyla yürürlüğe girdi. Avrupa'da ise Polonya, Danimarka, Fransa, İspanya, Yunanistan ve İngiltere gibi ülkeler benzer kısıtlamaları hayata geçirmeye hazırlanıyor.