25 Haziran 2026, Perşembe 02:39
Son Dakika | GÜNCEL

Kadına Yönelik Şiddetle Mücadelede Yeni Adımlar: Bakan Gürlek'in Açıklamaları

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nın düzenlediği Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Koordinasyon Kurulu 19. Toplantısı, Ankara'da gerçekleştirildi. Bakan Gürlek, aile içi ve kadına yönelik şiddetle mücadelede daha fazla adım atacaklarını duyurdu.

Ankara'da düzenlenen Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Koordinasyon Kurulu'nun 19. toplantısı, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı öncülüğünde gerçekleştirildi. Toplantıya Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, Adalet Bakanı Akın Gürlek, İçişleri Bakanı Mustafa Çiftçi ve Diyanet İşleri Başkanı Safi Arpaguş'un yanı sıra çeşitli kurum ve kuruluş temsilcileri katıldı.

Bakan Akın Gürlek, toplantının amacını kadına yönelik şiddetle mücadelede atılan adımları değerlendirmek ve kurumlar arası işbirliği ile gelecekteki stratejileri belirlemek olarak açıkladı. Gürlek, "Kadına yönelik şiddet insanlığa bir ihanet olarak değerlendirilmektedir. Biz, tek bir kadının bile şiddete maruz kalmasını kabul etmiyoruz. Son 24 yılda, Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın öncülüğünde, kadın haklarını güçlendiren birçok anayasa ve yasal düzenleme hayata geçirildi," dedi.

Ayrıca, kadın haklarının anayasal güvence altına alındığını ve 2010 yılında pozitif ayrımcılığın tanındığını ifade eden Gürlek, Türk Ceza Kanunu'nda yapılan düzenlemelerle kadınlara karşı işlenen suçların cezasının artırıldığını vurguladı.

Gürlek, kadınların adalete erişimini artırmak üzere önemli adımlar attıklarını belirterek, "Israrlı takip ve kasten yaralama gibi suçlarda mağdurlara ücretsiz avukat tahsis edilecektir. Türkiye genelinde aile içi ve kadına yönelik şiddet suçlarıyla ilgili soruşturma büroları kuruldu. Bu büroların sayısını daha da artırmayı planlıyoruz. 81 ilde toplam 303 adliyede faaliyet gösteren bu bürolar, adli süreçte mağdurların yaşadığı sıkıntıları azaltmayı amaçlıyor," ifadelerini kullandı.

Bakan Gürlek, kadınların adli süreçte daha iyi desteklenmesi adına adli görüşme odalarının sayısını artırdıklarını ve adli destek hizmetlerini genişlettiklerini dile getirerek, "Bu odalarda bugüne kadar 173 binin üzerinde ifade alınmıştır. 2.5 milyondan fazla kişiye ise psikososyal destek sağlanmıştır. Kadına yönelik şiddetle mücadelenin tüm kurumlar tarafından ortak bir anlayışla yürütülmesi gerekmektedir. 2025-2029 yıllarını kapsayan 4’üncü yargı reformu stratejisinde, kadın haklarının güçlenmesine yönelik adımlar atacağımızı taahhüt ediyoruz," şeklinde konuştu.