Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nde (GKRY) yayımlanan Cyprus Mail gazetesinin son haberine göre, İngiltere, Akrotiri üssünde 32 yeni askeri haberleşme anteni kurma niyetini açıkladı. Bu durum, özellikle bölgedeki Rum yerleşim yeri Kourion'un Belediye Başkanı Pantelis Georgiou tarafından ciddi endişelerle karşılandı. Georgiou, antenlerin yerleştirilmesinin kanser riskini artırabileceğini belirtti.
'Radyasyon Tehdidi'
Haberin devamında, Kourion halkının da antenlerin yerleştirilmesine karşı çıktığı ifade edildi. Yerel halk, kurulacak antenlerin yayacağı radyasyon konusunda endişeliler. Fileleftheros gazetesi, Kourion Belediyesinin, bölge halkının tepkisini dikkate alarak hukuki danışmanlık alma yoluna gittiğini bildirdi.
İngiltere'nin egemen üssü Akrotiri'de zaten mevcut birçok anten bulunduğuna dikkat çekildi. Kourion bölgesinde yaşayanlar, yeni kurulacak 32 askeri haberleşme anteninin radyasyon etkisinin olumsuz olacağı gerekçesiyle seslerini yükseltti. Gerektiğinde konuyu Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne taşımayı bile düşünüyorlar.
'Karar, İran Misillemesinin Ardından Alındı'
Rum basınında yer alan diğer haberlerde, İngiltere'nin Akrotiri'ye yeni askeri antenler kurma kararının, üssün ABD ve İsrail ile İran'a yönelik yapılan saldırıların ardından insansız hava aracıyla vurulmasının etkisiyle alındığına işaret edildi.
'İngiltere'nin Askersel Varlığı'
1960 Kıbrıs Bağımsızlık Anlaşmasıyla birlikte İngiltere, Akrotiri (Ağrotur) ve Dikelya'da iki egemen üs elde etmişti. Bu üsler dışında Troodos Dağı'nda da radar istasyonları ve askeri izleme alanları bulunmaktadır. İngiltere, bu üsler ve radar istasyonları dışında Kıbrıs'ta toplamda 40 askeri tesis ve kontrol noktası kurma hakkına sahip, ancak bu sayının yalnızca 15'i aktif olarak kullanılmaktadır.