25 Haziran 2026, Perşembe 02:36
Son Dakika | GÜNCEL

CHP'de Taktik Savaşları Kızışıyor

Kemal Kılıçdaroğlu liderliğindeki CHP, Özgür Özel'e yakın dokuz milletvekilini ihraç talebiyle disipline sevk etti. Bu durum partide istifalara ve taktik savaşlarına yol açarken, Özel kanadı olağanüstü kurultay çağrısı yapma mücadelesi vermeye başladı.

Mehtap Gökdemir - CHP, Kemal Kılıçdaroğlu liderliğindeki yeni Genel Merkez yönetimi, Özgür Özel'e yakın dokuz milletvekilini ihraç talebiyle disipline sevk etti. Bu hamleye yanıt olarak Özel kanadı, Parti Meclisi'nden (PM) istifa ederek karşılık verdi.

CHP PM, Kılıçdaroğlu döneminde yeniden görev almıştı. Ancak, istifa, tutuklama ve vefatlar nedeniyle üye sayısı 57'ye düştü. CHP Tüzüğü'ne göre, üye sayısının 40’ın altına düşmesi durumunda Genel Başkan, 45 gün içerisinde olağanüstü kurultayı toplamak zorunda. Bu durumu, olağanüstü kurultayı gündeme getirmek için bir fırsat olarak gören Özel kanadı, Genel Merkez'in ihraç kararını bahane ederek PM'yi düşürmeye ve Kılıçdaroğlu'nu zorlamaya çalışıyor.

27 İstifa Gerçekleşti

Disipline sevk edilen milletvekillerinin de aralarında bulunduğu toplam 27 üye, PM'den istifa etti. Liste, CHP TBMM Grup Amiri tarafından Genel Sekreterliğe iletildi. İstifalar sonrasında PM üye sayısı 30'a geriledi. Ancak Kılıçdaroğlu, bu şartlar altında bile PM toplantısını gerçekleştirdi.

Yeni İhraçlar Gündemde

CHP MYK'nın bugün yeniden toplanarak yeni ihraç taleplerini değerlendirmesi bekleniyor. İlk ihraç listesinde Özgür Özel ve Ekrem İmamoğlu’nun da bulunduğu, ancak sayı ilerleyen aşamada dokuza indirgeneceği söyleniyor. Ayrıca, bazı il ve ilçe yöneticilerinin görevden alınacağı iddiaları ortaya atılıyor.

‘PM'nin Düşmesi Hukuken Mümkün Değil’

Parti Sözcüsü Müslim Sarı, istifaların PM'yi düşürmeyeceğini, görevine devam edeceğini belirtti. Olağan kurultay süreci ile ilgili bir takvim belirleyeceklerini de sözlerine ekledi.

Özgür Özel'den Açıklamalar

Halk TV'de konuşan Özgür Özel, partinin içerisindeki çatışmaları ve yaşanan gelişmeleri eleştirerek, destek vermek için oy vermeleri gerektiğini ifade etti. Özel, “Bu parti öyle basit bir şekilde bırakılacak bir parti değil” dedi. Ayrıca, kurultayın toplanmaması durumunda bunun suç olacağına dikkat çekti.