AYŞEGÜL KAHVECİOĞLU, Ankara - Hükümet toplantısında, yıl sonu enflasyon tahmininin %29 seviyesine yükseldiği açıklandı. Maliye Bakanı Şimşek, enflasyonun beklenen seviyeye düşmemesinin arkasındaki temel etkenleri barınma, gıda ve hem ulusal hem de uluslararası arenada yaşanan gelişmelerdeki sıkıntılar olarak ifade etti.
Gıda Enflasyonu İçin Yeni Yaklaşımlar!
Toplantıda gıda enflasyonunu düşürme yolları üzerine tartışmalar yapıldı ve beyaz et sektöründe gerçekleştirilen denetimler ile kayyum uygulamaları gündeme geldi. Şimşek, güvenlik tedbirlerinin enflasyonu aşağıya çekmeyeceğini, aksine piyasalarda tedirginliğe yol açacağını vurguladı. Kartelleşme sorununa çözüm olarak Rekabet Kurulu aracılığıyla düzenlemelerin yapılması gerektiğini belirtti.
Hâl Reformu Yeniden Masada
Hâl reformu konusu da toplantıda önemli bir yere sahipti. Özellikle büyük şehirlerin çevresinde yeni 'organize tarım bölgeleri' oluşturulmasının planlandığı ve tarım ürünlerinin tüketiciye daha sağlıklı ulaştırılması ile gıda fiyatlarının düşebileceği ifade edildi. Kamuda alınan tasarruf tedbirleri çerçevesinde, son uygulamalarla birlikte yaklaşık 200 milyar lira tasarruf sağlandığı bilgisi paylaşıldı.
Yeni Destek Paketleri Yolda
Bakan Şimşek, geçim zorluğu çeken vatandaşları desteklemek amacıyla yeni bir program hazırlıklarının sürdüğünü ve teşvikli kredi erişimini kolaylaştıracak yeni paketlerin yakında devreye alınacağını duyurdu.