ABD ve İran arasında yapılan yoğun müzakerelerin ardından barış anlaşmasına varıldığı resmen açıklandı. Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, "Amerika Birleşik Devletleri ile İran İslam Cumhuriyeti arasında bir Barış Anlaşması’na varıldığını memnuniyetle duyuruyoruz. Her iki taraf da, Lübnan dahil olmak üzere tüm cephelerde askeri operasyonların derhal ve kalıcı olarak sona erdirildiğini ilan etmiştir. Resmi imza töreni 19 Haziran Cuma günü İsviçre’de düzenlenecektir. Anlaşmaya varılmasına katkı sağlayan Katar, Suudi Arabistan ve Türkiye’ye teşekkürlerimi sunuyorum. Uygulama öncesinde arabulucular tarafından bir dizi görüşmeye ev sahipliği yapılacaktır" ifadelerini kullandı.
ABD Başkanı Trump: "Petrol Aksın!"
ABD Başkanı Donald Trump da, bu tarihi anlaşmanın tamamlandığını ve Hürmüz Boğazı'nın açılarak ABD’nin deniz ablukasının kaldırılacağını belirtmiştir. Sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Herkese tebrikler. Hürmüz Boğazı’nın ve ABD Donanması ablukasının derhal kaldırılmasını onaylıyorum. Dünyanın gemileri, motorlarınızı çalıştırın. Petrol aksın!" ifadelerini kullandı. Trump, birçok başkanın İran ile anlaşma sağlamaya çalıştığını ancak başarılı olamadığını belirterek, "Bölge liderleri, ilk kez barışı sağlamak için gerçek bir destek buldu" dedi. Ayrıca, İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Kazım Garibabadi, deniz ablukasının kaldırılması sürecinin başlayacağını duyurdu.
İsrail'e Sert İfadeler
Bu gelişmeler yaşanırken, ABD Başkanı Trump, İsrail’in Lübnan’a yönelik saldırılarını eleştirerek, Başbakan Netanyahu'ya ağır sözler sarf etti. Trump, Fox News’a verdiği demeçte, Netanyahu ile görüşerek, "Bibi, neden böyle bir saldırı düzenlemek zorundaydın? Çok sinirlendim" dedi. Başkan, Netanyahu’ya "Sen ne yaptığını sanıyorsun?" diyerek saldırıları sert bir dille kınadı.