27 Haziran 2026, Cumartesi 08:39
Son Dakika | DÜNYA

ABD ve İran Arasında Tarihi Anlaşma: Bugün İmzalanıyor

ABD Başkanı Donald Trump, İran ile varılan tarihi anlaşmanın bugün imzalanacağını duyurdu. Anlaşmanın, nükleer silahlara karşı alınacak önlemlerle Hürmüz Boğazı'nın açılmasını öngördüğü belirtiliyor.

ABD ve İran arasında olumlu gelişmeler yaşanıyor. ABD Başkanı Donald Trump, iki ülke arasında imzalanması planlanan tarihi anlaşmanın bugün gerçekleştirilmesinin beklendiğini açıkladı. Trump, bu anlaşmanın İran'ın nükleer silahlara sahip olma arzusunu sona erdireceğini vurguladı ve "Bu anlaşma, nükleer silahlara karşı bir duvar niteliğindedir" ifadelerini kullandı. Ayrıca, Hürmüz Boğazı'nın tekrar herkesin kullanımına açılacağını duyurarak, İran'ın nükleer programına yönelik tedbirlerin alınacağını belirtti.

Fakat İran'ın yarı resmi Fars Haber Ajansı, Trump'ın mutabakat zaptının imzalanmasına ilişkin kesin bir teyit bulunmadığını öne sürdü. Buna karşın, Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif, ABD ile İran arasındaki olası anlaşmanın 24 saat içerisinde netleşeceğini ve ülkesinin, anlaşmanın elektronik imzalanması için hazırlıklarını sürdürdüğünü bildirdi.

Anlaşmanın İçeriği

Anlaşmanın ilk aşamasında, Hürmüz Boğazı'nın yeniden açılması ve İran'a uygulanan ABD deniz ablukasının kaldırılması gibi önemli başlıklar yer alıyor. Bunun yanı sıra, ABD'nin İran’ın dondurulmuş varlıklarının bir kısmını serbest bırakması ve bazı petrol ihracat kısıtlamalarının kaldırılması da anlaşmanın detayları arasında. İran’ın nükleer programına dair konular ise ileride yürütülecek müzakerelerde değerlendirilecek.

Lübnan'da Tansiyon Yükseliyor

Anlaşmanın sağlanması ihtimali ile Lübnan'daki gerilim devam ediyor. İsrail ordusu, Hizbullah'a ait bir insansız hava aracına karşılık olarak, kuzeydeki Celile bölgesinde alarm durumu ilan etti. İsrail ordusuna göre Hizbullah yerleşimlerini ihlal ederek, Lübnan’ın güneyindeki bazı bölgelerin sakinlerine evlerini terk etmeleri yönünde uyarılarda bulundu.

G7 Zirvesi Öncesi Diplomaside Hareketlilik

Trump’ın önümüzdeki hafta Fransa'da düzenlenecek G7 Zirvesi’nde, ekonomik büyüme ve kalkınma gibi kritik konuların yanı sıra Hürmüz Boğazı’nda mayın temizliği konularını da ele alması bekleniyor.

Hamaney İçin Cenaze Töreni Tarihleri Belirlendi

İran devlet televizyonu, ABD ve İsrail’in saldırılarında hayatını kaybeden eski İran lideri Ali Hamaney’in cenaze töreninin 4-9 Temmuz tarihleri arasında gerçekleştirileceğini açıkladı. İlk törenin 4-5 Temmuz tarihlerinde başkent Tahran’da yapılacağı öğrenildi.

ABD'nin Operasyon Planları İfşa Oldu

CNN'in haberine göre, ABD ordusu, İran'daki uranyuma el koymak için bir kara harekâtı düzenlemeyi planlamış; fakat Trump, bu planı onaylamadığını belirtmiştir. Ayrıca, İran’ın bu duruma karşı önlemler aldığı ve uranyum depolarını mühürleyerek güvenlik önlemlerini arttırdığı iddia ediliyor.